Webwinkeliers vragen mij steeds vaker of er een keurmerk voor fulfilment bestaat. Ik zie dit als een positieve ontwikkeling. De webwinkelier realiseert zich dat fulfilment een vak is en als dienst veel kan toevoegen aan de webwinkel. Webwinkeliers (b)lijken op zoek naar een eenduidig verhaal, zodat zij bij het ‘offerteshoppen’ appels met appels kunnen vergelijken. Maar is een keurmerk daarvoor wel het juiste instrument?
Kwaliteit
Een keurmerk is een bewijs van goedkeuring, waarbij iets voldoet aan de vereiste kwaliteit (bron: http://www.encyclo.nl/2013/begrip/keurmerk). Ook las ik in een definitie ‘(…) visueel kwaliteitsoordeel over een product of dienst (…)’. Fulfilment bestaat uit een aantal standaard processen: inslag, opslag, pick, pack, ship en retourverwerking. Stuk voor stuk processen waarop een onderscheidend vermogen aangebracht kan worden. In de basis zal iedere fulfilmentpartij deze processen beheersen. Echter, de mate waarin, verschilt. Kijken we naar ‘kwaliteit’ en ‘visueel kwaliteitsoordeel’, dan is dit een uiterst subjectief gegeven. Een visueel kwalitatieve mooie doos zegt niets over de geleverde prestatie. Maar de factoren informatievoorziening en aftersales zijn – naar mijn subjectieve oordeel – juist zwaarwegend. Een keurmerk voor fulfilment lijkt mij de webwinkelier weinig tot geen duidelijkheid te verschaffen.
Eenduidig
Wat wel kan bijdragen om diensten te vergelijken is een eenduidige offerteaanvraag. Immers palletplaatsen, pickstellingen en verzenddozen zijn bij alle aanbieders hetzelfde. Aanvullende diensten is het onderscheidend vermogen, dat een fulfilment partij – optioneel – kan aanbieden. En waarmee hij kan concurreren met andere partijen.
De shoppende webwinkelier doet er goed aan om, op voorhand, een shoppinglist te maken. In zijn basket plaatst hij de door hem benodigde fulfilmentdiensten, zoals opslag en verwerking, plus de gewenste service, levertijd en openingstijden. Zijn wishlist bevat wensen die ‘nice to have’, maar niet noodzakelijk zijn. De webwinkelier maakt een duidelijk offertetemplate door de basket te vullen met de juiste producten en hoeveelheden. Deze kan hij vervolgens gebruiken om te ‘offerteshoppen’.
Fulfilment als commodity. Maar wel een vak, waarin een onderscheid is te maken.